Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Μικρές συμβουλές για τη σωστή φωτογράφιση των δημιουργιών μας!

Με αφορμή την παρατήρηση ενός φίλου στην ομάδα μας στο facebook, σήμερα θα αναφερθώ σε μικρές συμβουλές και μυστικά
για να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίσεις για τις δημιουργίες μας με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας μας!
Καταρχάς να διευκρινίσω πως δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος και δεν διαθέτω γνώσεις φωτογράφου! Οι συμβουλές αυτές είναι καθαρά από τη δική μου εμπειρία!

Από τη στιγμή που αποφασίζουμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στο διαδίκτυο για να προσελκύσουμε τον κόσμο να δει τα έργα μας, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο, και πολλές φορές αρκετό, ώστε αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο! Όταν κάποιος χρήστης θα επισκεφθεί τη σελίδα μας για να δει τις δημιουργίες μας, πρώτα πρώτα πρέπει να καταλαβαίνει τι είναι αυτό που βλέπει! Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κάνουμε είναι να τον κουράσουμε με θολές, «κουνημένες», μακρινές και απροσδιόριστες φωτογραφίες! Αν στις πρώτες 5-6 φωτογραφίες δεν καταλάβει ακριβώς τι βλέπει, το πιο πιθανό είναι να φύγει από τη σελίδα μας χωρίς επιστροφή! 
Σίγουρα δεν χρειάζεται να είμαστε επαγγελματίες φωτογράφοι ούτε και να διαθέτουμε μηχανές τελευταίας τεχνολογίας για να κάνουμε μια πολύ καλή φωτογράφιση των δημιουργιών μας! Αν εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες της κάμεράς μας, μπορούμε να έχουμε μέχρι και ένα σχεδόν επαγγελματικό αποτέλεσμα!

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
Όταν γίνεται για παράδειγμα η φωτογράφιση ενός ζωγραφισμένου τοίχου σε ένα παιδικό δωμάτιο, δεν μας ενδιαφέρει στη φωτογραφία να ξεχωρίζουμε τον παραμικρό πόρο του τοίχου! Μας ενδιαφέρει να φαίνεται όλη η ζωγραφιά, καθαρή και με «ζωντανά» χρώματα! Όταν όμως πρόκειται να φωτογραφίσουμε ένα κόσμημα εδώ τα πράγματα αλλάζουν! (Φέρνω ως παράδειγμα τα κοσμήματα πρώτον επειδή είναι αντικείμενα μικρού μεγέθους, οπότε ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει, και δεύτερον επειδή αυτά είναι και η δική μου ασχολία!) Προσωπικά για να ανεβάσω μία φωτογραφία στη σελίδα μου, μπορεί να κάνω και 30 λήψεις μέχρι να βρω αυτή που θα με ευχαριστεί περισσότερο!

Φτιάξαμε μετά από σκέψη, κόπο, χρόνο αλλά με πολύ αγάπη, ένα όμορφο κόσμημα με ένα εντυπωσιακό σχέδιο! Και ήρθε η ώρα να το παρουσιάσουμε στη σελίδα μας, σε μια ομάδα ή απλά στους φίλους μας! Αρπάζουμε λοιπόν το κινητό μας και όπως το ακουμπήσαμε πρόχειρα στο τραπέζι βγάζουμε μια φωτογραφία, την ανεβάζουμε στη σελίδα μας και τέλος! Λάθος! Μέσα σε μια τέτοια φωτογραφία πιθανόν θα φαίνεται το καλώδιο του φορτιστή μας, η κούπα του καφέ, το τετράδιο του παιδιού μας που διαβάζει δίπλα μας, τα ψιχουλάκια από το τοστ που μόλις φάγαμε και ίσως και το δικό μας κόσμημα! Έτσι με μία μόνο κίνηση έχουμε αφαιρέσει από τη δημιουργία μας την αξία που του αρμόζει!

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι η ανάλυση της κάμερας είτε πρόκειται για κινητό είτε για ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Φροντίζουμε στις ρυθμίσεις να έχουμε επιλέξει την υψηλότερη ανάλυση. Εάν δεν διαθέτουμε κάμερα με υψηλή ανάλυση μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός φίλου που ίσως να έχει καλύτερη κάμερα από τη δική μας! Βεβαιωνόμαστε ότι ο φακός μας είναι καθαρός και δεν έχει σκόνη ή «δαχτυλιές», καθαρίζοντάς τον με ένα μαλακό πανάκι. Φωτογραφίζουμε τα αντικείμενά μας σε αρκετά κοντινή απόσταση, τόση ώστε να ξεχωρίζουν καλά οι λεπτομέρειες που θέλουμε να αναδείξουμε και αποφεύγουμε να στεκόμαστε πιο πίσω και να κάνουμε zoom, γιατί έτσι χάνεται η καλή ανάλυση! Εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η κάμερά μας. Υπάρχουν ρυθμίσεις για λήψη μακρινών αποστάσεων ή κοντινών. Η σωστή εστίαση είναι πολύ σημαντική για να μη φαίνονται τα κοσμήματά μας θολά. Κρατάμε την κάμερα σταθερή για να αποφύγουμε τις «κουνημένες» φωτογραφίες.

Ο ΚΑΛΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Το αμέσως επόμενο είναι ο φωτισμός! Ένας λάθος φωτισμός μπορεί έτσι απλά να καταστρέψει εντελώς την εικόνα του κοσμήματός μας! Δεν φωτογραφίζουμε τα αντικείμενά μας σε δωμάτια απλά με το φωτιστικό οροφής! Το πιο πιθανό είναι να έχουμε μια «σκοτεινή» φωτογραφία με αλλοιωμένα χρώματα. Το προτιμότερο είναι η φωτογράφιση να γίνεται πρωινές ή μεσημβρινές ώρες, σε εξωτερικό χώρο με το φυσικό φως του ήλιου. Το φλας δεν θα το συνιστούσα, ειδικά αν πρόκειται να φωτογραφίσουμε έργα με υλικά από μέταλλο ή γυαλί. Η έκθεση του κοσμήματος στο απότομο φως του φλας κάνει τα μεταλλικά και γυάλινα μέρη να αστράφτουν τόσο που σχεδόν χάνεται το κόσμημα! Στο μενού της κάμερας θα βρούμε διάφορες ρυθμίσεις για τον φωτισμό. Γενικά «παίζουμε» λίγο με όλες τις ρυθμίσεις μέχρι να βρούμε την πιο σωστή για το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΦΟΝΤΟ
Έχουμε δει πολλές φορές φωτογραφίες που μπορεί να έχουν καλή ανάλυση, ιδανικό φωτισμό, να είναι σωστά εστιασμένες και όμως την προσοχή μας να τραβήξει κάτι άλλο που φαίνεται μέσα στη φωτογραφία! Ακόμη μπορεί να δούμε τα κοσμήματα τοποθετημένα σε τέτοιου είδους επιφάνειες που να μας μπερδεύουν και να μην μπορούμε ούτε να τα ξεχωρίσουμε! Προτού λοιπόν πατήσουμε το κουμπάκι λήψης, προσέχουμε πάρα πολύ καλά τι ακριβώς φαίνεται μέσα στο «κάδρο» της φωτογραφίας μας! Αν θέλουμε να φωτογραφίσουμε τα καινούργια μας πράσινα πλεκτά σκουλαρίκια, είναι λάθος να τα τοποθετήσουμε κρεμασμένα στα πράσινα φύλλα του δέντρου που έχουμε στην αυλή μας! Γενικά πρέπει το φόντο μας να κάνει αντίθεση με το αντικείμενό μας, ώστε ο θεατής να μην κάνει προσπάθεια να το διακρίνει! 
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλά πράγματα για να δημιουργήσουμε το ιδανικό φόντο για τις φωτογραφίες μας! Ξύλινες επιφάνειες, μάρμαρα, άμμο, υφάσματα, χρωματιστά χαρτόνια κτλ. Τα φυλλώματα και τα λουλούδια είναι πολύ όμορφα ως φόντο, αλλά χρειάζονται προσοχή, γιατί αποσπούν εύκολα το μάτι από το κυρίως θέμα της φωτογραφίας! Επίσης αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα αντικείμενα σε πολύχρωμες επιφάνειες. Το ντεκόρ παίζει και αυτό το ρόλο του. Μπορούμε να βάλουμε διάφορα μικροπράγματα γύρω από το θέμα μας, όχι όμως πάρα πολλά και χάσουμε πάλι την προσοχή του θεατή! Πετραδάκια, μικρά λουλούδια, λίγα φύλλα, οτιδήποτε μπορεί να «δένει» με το είδος και το ύφος του αντικειμένου που φωτογραφίζουμε!


ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών είτε online είτε ως εφαρμογές στον υπολογιστή μας! Αν η φωτογράφιση έχει γίνει σωστά πιστέψτε με δεν θα χρειαστείτε καμία απολύτως επεξεργασία! Αν θέλετε όμως μπορείτε σε αυτά τα προγράμματα να δημιουργήσετε όμορφα πλαίσια για τις φωτογραφίες σας και να προσθέσετε ακόμη και το λογότυπό σας, κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου δίνει έναν πιο επαγγελματικό τόνο στα έργα σας!


Συνοπτικά λοιπόν θα έλεγα πως η σωστή φωτογράφιση των δημιουργιών μας είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωστή παρουσίασή τους στο κοινό μας. Παίξτε με τη φωτογραφική σας μηχανή και με τις ρυθμίσεις της! Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται και κάντε πολλές λήψεις! Σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Καλή συνέχεια και καλές δημιουργίες!

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ Φωτεινή μου! Προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ! Δεν είμαι επαγγελματίας, το έχω πει, είμαι όμως σχολαστική με τη λεπτομέρεια! Είναι κρίμα οι δημιουργίες που έχουν πραγματικά κάτι να δείξουν να χάνουν την ομορφιά τους και την αξία τους οπτικά από μια κακή παρουσίαση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ πολύ χρήσιμο ευχαριστούμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια!

DIY ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ. Από το Blogger.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το παρόν blog δεν φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα. Για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με αυτά, απευθυνθείτε αποκλειστικά στους δημιουργούς τους μέσω των συνδέσμων τους που αναφέρονται στις αναρτήσεις.

Translate