Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Χειροποίητα κοσμήματα με πολυμερή πηλό «Pilofori»

Καλησπέρα σας φίλοι αναγνώστες!

Με πολύ μεγάλη μου χαρά θέλω να καλωσορίσω στην παρέα μας τον Κωνσταντίνο Καραλή
, έναν καλλιτέχνη του πολυμερικού πηλού!


Ο πολυμερής ή πολυμερικός πηλός (polymer clay) είναι ένα εύπλαστο, συνθετικό υλικό που σκληραίνει στους 110-150 βαθμούς Κελσίου. Η υφή, τα λαμπερά χρώματα και η ανθεκτικότητά του τον καθιστούν κατάλληλο για κάθε είδους εφαρμογή: κατασκευή κοσμημάτων, αγγείων και διακοσμητικών αντικειμένων, γλυπτών, μωσαϊκών ακόμα και ζωγραφικών συνθέσεων.
Οι καινοτόμες του ιδιότητες οδήγησαν μια ενθουσιώδη, παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών να προσαρμόσει μέσα σε λιγότερο από τέσσερις δεκαετίες τεχνικές δανεισμένες από το γυαλί, το ξύλο, την υφαντική, τη ζωγραφική (millefiori, mokume gane, cloisonné, κ.α) στο νέο καλλιτεχνικό μέσο, να τις εξελίξει αλλά και να εφεύρει εκατοντάδες. Ιστορικής σημασίας έργα φιλοξενούνται πλέον σε μουσεία τέχνης.

Ο Κωνσταντίνος ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων και ο ίδιος μας μιλάει για το ξεκίνημά του και για τη δουλειά του!

«Ξεκίνησα κάπως έτσι ...
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ήθελα να δίνω μια άλλη διάσταση στα αντικείμενα με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα όρθιο!!!
'Ολο αυτό τον δημιουργικό οίστρο τον εκτόνωσα στην ζωγραφική και γενικότερα στην χειροτεχνία. Ασχολήθηκα με την χαρακτική σε ξύλο και γυαλί, την ζωγραφική σε ύφασμα, την χαλκογραφία, την κεραμική και γενικά με ότι είχε σχέση με το να παίρνω ένα υλικό και να του δίνω "ζωή". Όταν έφτασε η στιγμή που έπρεπε να αποφασίσω ποιο θα είναι το επάγγελμα μου επέλεξα την διακόσμηση και αφοσιώθηκα σε αυτήν με όλη μου την ενέργεια. Κάναμε πολύ καλή παρέα για περίπου 15 χρόνια, μέχρι που αποφάσισε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε...
Όλα ξεκίνησαν από μια πρόσκληση σε γενέθλια μιας φίλης, όταν αποφάσισα να της φτιάξω κάτι εγώ. Έψαξα στα κουτιά μου και βρήκα ξεχασμένο πηλό, αμέσως ξεκίνησα και έφτιαξα ένα κοσμηματάκι για το λαιμό. Βλέποντας την απήχηση που είχε στον φιλικό μου κύκλο αυτό μου το δημιούργημα, αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά μαζί του.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το «Pilofori»...
Γιατί Pilofori? Το βασικό υλικό που χρησιμοποιώ είναι ο πολυμερής πηλός. Ένα εύπλαστο υλικό σε διάφορα χρώματα το οποίο ψήνεται και γίνεται σκληρό και άκαμπτο. Με διάφορες τεχνικές λοιπόν, και με πολύ φαντασία έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις ότι μπορεί να βάλει ο νους σου!!!
Δεν έχασα καιρό.... Βρήκα από πού θα προμηθευτώ την πρώτη ύλη, παρακολούθησα σεμινάρια και έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά! Και μετά από λίγο καιρό τα πρώτα σχέδια άρχισαν να κυκλοφορούν και να έχουν μια αρκετά καλή τύχη!
Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι κάπως πρέπει να φωνάζω αυτό το "παιδί μου" και κάπως έτσι γελώντας το βάφτισα Pilofori ,γιατί απλά ο κόσμος που επιλέγει τα κοσμήματα μου... φοράει πηλό!!!
Από το 2013 λοιπόν που γεννήθηκε το Pilofori, φτάνουμε στο σήμερα με μια πορεία εξέλιξης στα υλικά, στις τεχνικές και στο σχεδιασμό τον μοναδικών κομματιών του περιλαμβάνουν οι συλλογές του. Η έμπνευση των σχεδίων ξεκινά από απλά καθημερινά πράγματα γύρω μας και πολλές φορές ακουμπά τον ανύπαρκτο κόσμο της φαντασίας του μυαλού!
Η νέα σειρά που ετοιμάζω αυτή την περίοδο ονομάζετε Iludiones Natura και αφορά την μίμηση φυσικών υλικών. Είναι μια σειρά από κοσμήματα με απομιμήσεις ξύλου, πέτρας, ημιπολύτιμων λίθων, και άλλων φυσικών υλικών.
Σε μια εποχή που ο σύγχρονος άνθρωπος λειτουργεί και ζει σε μεγάλες πόλεις, σκοπός της Iludiones Natura είναι να φυλακίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την φυσική ομορφιά και να προσφέρει στον κόσμο αυτό από το οποίο έχει απομακρυνθεί... το φυσικό του περιβάλλον!»

Δείγματα της δουλειάς του Κωνσταντίνου μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του στο facebook «Pilofori-Χειροποίητο κόσμημα»Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί του στο τηλ: 6988337537 και στο e-mail : piloforizo@gmail.com










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια!

DIY ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ. Από το Blogger.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το παρόν blog δεν φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτή τη σελίδα. Για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με αυτά, απευθυνθείτε αποκλειστικά στους δημιουργούς τους μέσω των συνδέσμων τους που αναφέρονται στις αναρτήσεις.

Translate